Începând de miercuri, 12 august, o parte dintre produsele de export tipice ale Cambodgiei, cum ar fi produsele de îmbrăcăminte, de încălţăminte şi articolele de călătorie, sunt supuse taxelor vamale ale UE, a anunţat Comisia Europeană, preluată de Agerpres.

Din acest moment se aplică decizia UE de a retrage parţial accesul Cambodgiei pe piaţa UE fără taxe vamale şi fără contingente. Tratamentul preferenţial de care beneficia Cambodgia în temeiul regimului „Totul în afară de arme” (EBA) – regimul comercial al UE pentru ţările cel mai puţin dezvoltate – este în prezent suspendat temporar din cauza preocupărilor grave şi sistematice legate de respectarea drepturilor omului în această ţară. UE pune în aplicare această măsură, dar îşi menţine deschiderea pentru a colabora cu Cambodgia în ceea ce priveşte reformele necesare.

Retragerea accesului preferenţial pe piaţa UE vizează aproximativ 20% din exporturile Cambodgiei către Uniune. Cambodgia poate să exporte în continuare aceste produse în UE, dar ele vor face obiectul unor tarife generale aplicabile oricărui alt membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Restul de 80% din exporturile Cambodgiei beneficiază în continuare de acces preferenţial (fără taxe vamale, fără contingente) pe piaţa UE.

Împreună cu Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), Comisia va continua să îşi consolideze cooperarea cu Cambodgia. UE va continua să monitorizeze situaţia din ţară, cu un accent deosebit pe restricţiile actuale în domeniul libertăţii de exprimare şi al drepturilor civile şi politice, precum şi pe litigiile funciare şi drepturile lucrătorilor în contextul reformelor în curs.

mai mult la  /www.hotnews.ro/

Lasă un răspuns